Istoria Rattanului folosit ca material pentru mobilier

  • 1 an ago
  • 0

Scurtă istorie a rattanului

În ciuda faptului că este un material atât de popular pentru mobilierul de interior cât şi pentru cel de terasă şi gradină, cei mai mulţi oameni ştiu puţine lucruri despre rattan. În cele ce urmează vă voi oferi câteva informaţii despre istoria materialului şi utilizarea acestuia, precum şi informaţii despre colecţiile noastre Mobexpert.

Descoperirea rattanului

Există indicii că rattanul a fost folosit încă din primele zile ale omenirii pentru producţia de mobilier. Înca de acum cinci mii de ani, egiptenii preferau confortul simplu, dar exotic şi frumuseţea naturală a rattanului pentru amenajarea locuinţelor. Arheologii au descoperit în siturile din Egipt, piese realizate prin împletirea ierburilor şi a stufului de mlaştină: coşuri, lăzi şi scaune, piese care prin intermediul comerţului au ajuns în Imperiul Roman. Astfel de piese din rattan au fost descoperite şi în Portugalia, Marea Britanie şi Italia (Pompei).

Rattanul în Asia de Sud – Est

Acesta a fost iniţial exportat din Indonezia, unde creştea predominant, iar în cele din urmă a ajuns pe tărâmurile Chinei. Acolo, artizanii calificaţi au construit nu numai mobilier, ci şi coşuri şi alte articole de uz casnic. Odată ajuns în Japonia rattanul va începe să capete trăsăturile mobilierului modern. Mobilierul din rattan a fost, şi rămâne, foarte popular în gospodăriile japoneze.

Rattan în America

Se crede că rattanul a intrat în America prin coloniştii care au adus scaune din răchită şi coşuri cu ei. Pavel a Frankl a fost unul dintre primii designeri mari care a dat rattanului un design modern. Nu era neobişnuit ca mobilierul de rattan să fie utilizat în sala de mese sau amestecat cu mobilier tapiţat. O mare varietate de piese de mobilier au fost produse în anii 1930 şi 1940, cum ar fi canapele, canapele extensibile, scaune, canapele curbe, mese de cafea, birouri, paturi, mese şi scaune, servante, biblioteci, noptiere, dulapuri si rafturi de perete.

Rattan în Europa

Britanicii şi olandezii, care au avut colonii mari în Asia de Sud-Est, au fost primii comercianţi de rattan. În timpul perioadei victoriene în Anglia, mobilierul din rattan a devenit un accesoriu pentru terase şi grădini, foarte popular printre cei bogaţi şi un obiect de lux pentru clasa muncitoare. Europa a importat în general rattan ca mobilier din Singapore, Malaezia sau Indonezia şi nu a produs nici o piesă de mobilier din rattan, în ciuda popularităţii sale. Mobilierul din rattan este încă foarte popular în Europa şi cererea pentru piese artizanale bine concepute rămâne constant ridicată.

În timp ce mobilierul din rattan a devenit din ce în ce mai folosit, producţia a fost limitată din cauza procesului intensiv de culegere a rattanului şi a reducerii mâinii de lucru efective. De asemenea, rattanul natural era predispus la deteriorare în condiţii de caldură extremă, precum şi în zonele cu climat rece şi umed. Toate acestea s-au schimbat o dată cu apariţia fibrelor sintetice, din polietilenă (adică din plastic), cu aspect de rattan. Producătorii au acum un mod mult mai accesibil de a obţine materialul ce imită rattanul, păstrând în acelaşi timp aspectul clasic şi o durată sporită de viaţă a mobilei.

Mobilierul din rattan în prezent

Există mai multe tipuri de rattan sintetic, aproape toate fiind îmbunătăţite cu inhibitori UV care încetinesc remarcabil procesul de degradare în urma expunerii la soare. Mobilierul din rattan sintetic este disponibil în mai multe variante, cu finisaje diferite, cu cadru metalic (de obicei de aluminiu) care asigură o durabilitate crescută. Accesorizat cu perne, mobilierul de rattan pentru grădini şi terase oferă un confort de neegalat. De peste cinci mii de ani, mobilierul de rattan reprezintă o sursă de relaxare şi se aşteaptă cu nerăbdare evoluţia ce o vor aduce următorii ani pentru industria mobilei.

Alătură-te discuției

Compare listings

Comparaţie
Call Now Button